Зимен Гювеч с Боб и Зеленчуци в Чугунена Тенджера

Ноември 21, 2024
Зимен гювеч с боб и зеленчуци в чугунена тенджера

Зимен Гювеч с Боб и Зеленчуци в Чугунена Тенджера

Тази рецепта за зимен гювеч с боб и зеленчуци е идеална за студените дни – засища, топли и е изпълнена с аромати. Гювечът се приготвя в чугунена тенджера, която гарантира равномерно разпределение на топлината и запазва вкуса на всяка съставка. За най-добри резултати разгледайте нашия сайт за чугунени съдове https://www.domikuhnia.bg/gotv... и други кухненски аксесоари https://www.domikuhnia.bg/prib...

Съставки:

  • 300 г бял или червен боб (накиснат за 12 часа)
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 зелена чушка, нарязана на ивици
  • 1 червена чушка, нарязана на ивици
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • 400 г домати от консерва (или пресни, обелени и нарязани)
  • 2 с.л. олио или зехтин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. мащерка
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз за поръсване

Необходими кухненски инструменти:

Начин на приготвяне:

1. Варене на Боба

Сварете боба в чугунената тенджера с достатъчно вода, докато омекне, но не се разпада (около 1-1.5 часа). Прецедете го и го оставете настрана.

2. Запържване на Зеленчуците

Загрейте олиото в същата чугунена тенджера. Добавете нарязания лук и го запържете, докато стане златист, като разбърквате с дървена лъжица. Добавете морковите и чушките и продължете да готвите, докато омекнат.

3. Добавяне на Подправки и Боб

Добавете чесъна, смачкан с чеснова преса https://www.domikuhnia.bg/prib... за интензивен аромат, и червения пипер. Добавете сварения боб, доматите, чубрицата, мащерката, солта и пипера. Разбъркайте добре.

4. Готвене в Чугунена Тенджера

Залейте с 1 чаша вода и оставете да къкри на слаб огън за 30-40 минути. Можете също да сложите тенджерата във фурната на 180°C за по-дълбок вкус.

5. Сервиране

Поръсете готовия гювеч с пресен магданоз, нарязан на кухненска дъска за рязане.

Съвети за Успех:

  • Използвайте чугунени съдове за по-равномерно разпределение на топлината.
  • За по-богат вкус, оставете ястието да къкри по-дълго.
  • Добавете люти чушки за пикантен вкус (по желание).


Разгледайте https://www.domikuhnia.bg/ за чугунени тенджери, кухненски ножове и други аксесоари, които ще направят готвенето ви по-лесно и приятно!

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив