Рецепта за Шоколадов Кекс с Ябълки

Ноември 25, 2024
Рецепта за шоколадов кекс с ябълки

Рецепта за Шоколадов Кекс с Ябълки 

Съдържание


Необходими съдове за приготвяне и кухненски аксесоари

За да приготвите тази вкусна рецепта с лекота, е важно да имате под ръка правилните кухненски съдове и аксесоари. Ето какво ще ви е необходимо:

  • Форма за кекс – за идеално изпичане на кекса. Вижте нашите висококачествени предложения тук.
  • Кухненски миксер – за лесно и бързо разбиване на съставките. Разгледайте моделите тук.
  • Мерителни лъжици и чаши – за прецизно измерване на продуктите. Открийте удобни комплекти тук.
  • Кухненско сито – за пресяване на брашното и какаото, за да получите по-пухкаво тесто.тук
  • Шпатула – за внимателно смесване на съставките.тук
  • Ренде - за настъргване на ябълките. тук
  • Кухненска купа - за хубавото размешване на съставките. тук

Въведение

Шоколадовият кекс с ябълки е съвършена комбинация от богатия вкус на шоколада и свежестта на ябълките. Това сладко изкушение е подходящо за всякакви поводи – от семейни събирания до следобедно кафе с приятели. Ароматът му ще изпълни дома ви с уют, а вкусът ще впечатли всички, които го опитат.

Необходими продукти

За тестото

  • 2 яйца 
  • 150 г захар
  • 100 мл олио 
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 г брашно
  • 2 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 100 г черен шоколад (настърган или нарязан на дребно)
  • 2 средно големи ябълки (настъргани)

За глазурата (по желание)

  • 100 г черен шоколад
  • 50 мл течна сметана

Начин на приготвяне

1. Подготовка на продуктите

Първо, обелете и настържете ябълките на едро ренде. Настърганите ябълки ще придадат на кекса сочност и свежест.

Включете фурната да загрява на 180°C. Пригответе формата за кекс, като я намажете с малко олио и поръсете с брашно или използвайте хартия за печене за по-лесно изваждане на кекса. Можете да разгледате нашите качествени форми за печене.

2. Смесване на мокрите съставки

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес. За да улесните процеса, използвайте качествен кухненски миксер за перфектен резултат.

Добавете олиото и прясното мляко, като продължавате да разбърквате на ниска скорост.

3. Приготвяне на сухите съставки

В отделна купа смесете брашното, какаото, бакпулвера и содата бикарбонат. За да избегнете бучки и да получите по-гладко тесто, препоръчваме да пресявате съставките с кухненско сито.

4. Обединяване на тестото

Постепенно добавяйте сухите съставки към мокрите, като разбърквате внимателно с шпатула или миксер на ниска скорост. Когато сместа стане еднородна, добавете настърганите ябълки и нарязания черен шоколад. Разбъркайте с шпатула до равномерно разпределение на съставките.

5. Печене

Изсипете готовото тесто във формата за кекс и го поставете в предварително загрятата фурна. Печете за 40-50 минути или докато клечка, забита в средата на кекса, излезе суха. 

6. Глазура (по желание)

Ако искате да добавите глазура, разтопете черния шоколад със сметаната на водна баня или в микровълнова печка. Залейте охладения кекс с глазурата и оставете да стегне.

7. Сервиране

След като глазурата е напълно стегнала, нарежете кекса на филии и сервирайте с чаша ароматно кафе или топъл чай. Насладете се на сладостта и аромата! ☕

Съвети за допълнителен вкус

За по-наситен аромат, добавете щипка канела или индийско орехче към тестото. Ако обичате хрупкавост, нарязаните орехи ще внесат допълнителен слой текстура и вкус.

Заключение

Шоколадовият кекс с ябълки е лесна и вкусна рецепта, която ще зарадва всички любители на домашно приготвени сладкиши. С правилните съдове и кухненски аксесоари, успехът е гарантиран!

Споделете вашия опит

Ако приготвите тази рецепта, не забравяйте да я споделите с нас! Оставете коментар или снимка на вашия кекс и споделете впечатленията си.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив